Man tager:

  • 1,5 dl kall mjölk, obs ej mini- eller lätt- utan riktig mjölk
  • 200 gr smör,
  • 1 pkt jäst
  • 2 msk socker
  • 1 nypa salt
  • 3 ägg
  • 425 gr mjöl
  • Kardemummakärnor, d’après goûts

Till garneringen;

  • skållad, skalad och hackad mandel
  • pärlsocker
  • 1 vispat ägg

Tillagning

Börja med att lösa jästen i sockret genom omrörning i ett glas eller en kopp. Stöt kardemumman i en mortel. Vispa äggen i en stor bunke. Smält så sakta smöret, det får ej brännas, men gärna brynas lite. Häll sedan ner mjölken i det smälta smöret och värm till fingervarmt, vätskan får inte bli för het för då dör jästen Häll den i sockret upplösta jästen ner i äggen. Vispa sedan långsamt ner det ljumma spadet över ägg och jäst. Strö ner kardemumman i degspadet och smaka av så det får en god smak. Rör ner mjölet försiktigt, ta inte allt mjöl på en gång och låt en del vara kvar till utbakningen nästa morgon, degen skall bli slät och fin och dofta gott när den läggs i en tillknuten duk i vatten under natten i en hink på svalt ställe eller i en rymlig bunke med en duk i kylskåp à la Mor. Strö i det senare, lite förenklade jäsningsalternativet, lite mjöl över degen innan den täcks med bakduken.

På morgonen knådas degen innan den bakas ut i tre lika långa längder, flätas och läggs i en vacker krans, som läggs på plåt under duk och får jäsa en stund innan den garneras.

Det vispade ägget penslas på den vackra flätan och en blandning av pärlsocker och finhackad, skållad och skalad mandel strös jämnt över bullen, som sedan gräddas i tjugo-tjugofem minuter i 200-225 grader varm ugn. Stick med en nål i bullen för att känna att den inte är degig i mitten.

Ställ vändbullen på födelsedagsbordet med flagga, karameller (non stop, gelehallon, hallon- och lakritsbåtar samt peps) och därtill presenter och skär sedan, med födelsedagsbarnets tillåtelse, bullen och servera tillsammans med thé och/eller kaffe.